10 ting, du ikke vidste om rejer
Du tænker måske ikke over det, når du nyder din aftensmad med rejer. Men rejen er et forunderligt dyr, der både lever et mærkværdigt liv i havet og bliver ved med at overraske på tallerkenen. Her er 10 ting, du måske ikke vidste om rejen.
1. Royal Greenlands rejer er af arten Pandalus borealis – også kaldet grønlandsrejer, koldtvandsrejer, dybhavsrejer og ishavsrejer
2. Modsat mange andre arter er Pandalus borealis-rejen altid rød – også når den bliver fanget
3. Rejen er hermafrodit og skifter køn fra han til hun, når den er 3-5 år gammel
4. Rejer har et højt indhold af protein, men et lavt fedtindhold (især mættet fedt) og få kalorier pr. 100 g
5. Den lever primært af plankton, krill og mikroskopiske orm
6. Vi fanger rejerne, når de er omkring 6-7 år gamle. Til sammenligning er varmtvandsrejer (eller tigerrejer) er kun ca. 6 måneder om at nå deres store størrelse!
7. De fleste skaldyr og fisk har ikke nogen retningssans i det kolde vand. Undtagelsen er koldtvandsrejen, som har en lille, blød øresten, der drejer omkring på sansefølere
8. Rejen lever i de iskolde have i nærheden af havbunden i bløde og mudrede bundmiljøer på dybder mellem 20 og 1.400 meter.
9. Den foretrækker vandtemperaturer mellem 0 og 8°C
10. Koldtvandsrejer har et højt indhold af omega-3, jod og selen
Du kan læse meget mere om vores rejer her.
Find også masser af inspiration til opskrifter med rejer i vores store opskriftsdatabase.